Saturday, January 30, 2010

De suikerpot


De finale van het American Football-seizoen heet de Super Bowl. Dat is voor prof-clubs. Voordat spelers prof worden, spelen ze eerst 4 jaar American football als student in een competitie tussen universiteiten. Deze kweekvijver van het Amerikaanse voetbal wordt ieder seizoen afgesloten met een serie finales - bowls geheten. Er zijn er wel een stuk of twintig, allemaal gespeeld rond de Kerstdagen en oud en nieuw.

Door de vele wedstrijden is het vaak niet helemaal duidelijk welke universiteit zich nu precies voetbalkampioen mag noemen. Maar niet alle bowl wedstrijden zijn niet gelijk. De laatste drie, in de eerste week van het jaar gespeeld, zijn de meest prestigieuze. Het gaat hier om de Sugar Bowl, de Orange Bowl en de Rose Bowl.

Op 2 januari 2006 streden de universiteiten van West Virginia en Georgia om de Sugar Bowl. En normaal gesproken wordt de Sugar Bowl gehouden in de Superdome in New Orleans. Maar minder dan een half jaar na Katrina waren de Superdome en New Orleans is nog niet klaar voor sportwedstrijden. Vandaar dat de Sugar Bowl werd verplaatst naar Atlanta.

Toch kwam de Sugar Bowl een beetje thuis. Tachtig procent van de bevolking van New Orleans was nog niet naar huis teruggekeerd. De New Orleaners zaten nog verspreid over het hele land, maar voornamelijk in het Amerikaanse Zuiden. Alleen al in Atlanta verbleven er 100,000. Bij familie of in tijdelijk gehuurde appartementen. Er waren nog 4000 Atlantan hotelkamers bewoond door Katrina-vluchtelingen. De meeste van hen hadden eigenlijk een nieuw leven in Atlanta opgebouwd. Ze hadden er een baan gevonden en kinderen gingen er naar school. Het was niet waarschijnlijk dat ze naar New Orleans zouden terugkeren wanneer dat zou kunnen. Dat zou hun leven voor de tweede keer ontwrichten.

Na alle ellende hadden veel vluchtelingen in Atlanta best zin in een ouderwets New Orleans-achtig feestje. En de Sugar Bowl vormde daarvoor een prima aanleiding. Voorafgaand aan de wedstrijd was er een optocht in de fameuze New Orleanse carnavals-stijl. Dus met grote wagens waar vanaf men kralenkettingen (beads) gooit naar het publiek? Nee, niet helemaal. Het gooien van kralenkettingen was verboden in Atlanta. No beads. Het is algemeen bekend dat de meest effectieve manier voor vrouwen om een kralenkettingen te bemachtigen is het ontbloten van de borsten. En dat wilde men in Atlanta liever niet. No boobs. Net zoals een andere traditie uit New Orleans, het drinken van alcohol op straat, in Atlanta niet is toegestaan. No booze, no boobs, no beads.

No comments: